Monday, December 28, 2009

Syaikh Wahbah al-Zuhaili dan Tauhid tiga Serangkai

Assalaamu'alaikum

Baru-baru ini Syaikh Wahbah al-Zuhaili (SWAZ) seorang tokoh ulamak terkemuka di dunia telah berkunjung ke Malaysia dan memberi ceramah perdana di Masjid Negeri Selangor pada 23hb Disember 2009 yang Lalu. Ustaz Fathul Bari (UFB) berkesempatan untuk bertanyakan beliau tentang Tauhid Tiga Serangkai yang dianggap sesat oleh Dr Uthman el-Muhammady, Yayasan Sofa Negeri Sembilan dan rakan-rakan yang sewaktu dengan mereka.


Anda boleh lihat rakaman tersebut di:


www.youtube.com/watch?v=agVUHDLSFzw


Saranan Syaikh Wahbah al-Zuhaili adalah berhati-hati dengan fitnah yang datang dari kelompok yang menyesatkan Pembahagian Tauhid Tiga Serangkai ini kerana mereka mempunyai agenda jahat.

Berikut transkrip perbualan tersebut :


UFB :


يمكن تجب عن تقسيم التوحيد إلى ثلاثة أقسام؟ بعض الناس يعني يرد على هذا ويقول بأن هذا تقسيم النصارى وغير ذلك، مع أن هذا قد كررت بالحكومة قد كررت، في الجامعات والمدارس نليجه، فماذا ...؟
Boleh awak jawab tentang pembahagian tawhid kepada 3 bahagian? Sebahagian manusia – iaitu – yang menolak ke atas (pembahagian) ini, dan berkata bahawa ini ialah pembahagian Kristian dan sebagainya, tambahan lagi hal ini telah diperakui dalam kerajaan, iaitu yang telah diperakui di universiti-universiti dan sekolah-sekolah yang kami masukinya. Maka apa …?


SWAZ :

... نحن ينبغي أن لا نعرف وأن لا نستمع إلا لمقالة أهل السنة والجماعة. وأما هؤلاء المشككون، والذين يحرفون النصوص من بعض مواضعها، ويخالفون ما عليه جمهور الأمة، فهم مخطؤون، فلا تستمعوا لهم، ولا تقيموا وزنا لأي كلام يصدر منهم لأنهم في هذا لهم مآرب معينة، ونحن نبرأ إلى الله سبحانه وتعالى من مثل هذه الأعمال التي تعاتج تزرع الفنتة بين المسلمين

… Kita tidak perlu untuk mengetahui atau kita tidak perlu mendengar melainkan kepada kata-kata Ahli s-Sunnah wal-Jama`ah. Dan mereka yang ragu-ragu itu, dan yang mengubah nas-nas daripada beberapa tempat-tempatnya, dan yang mencanggahi apa yang jumhur ummah berada di atasnya, maka mereka adalah salah, dan jangan kamu dengar kepada mereka, dan jangan kamu berikan pertimbangan kepada sebarang kata-kata yang datang daripada mereka, kerana sesungguhnya mereka dalam hal ini, mereka mempunyai tujuan-tujuan yang tertentu. Dan kita berlepas kepada Allah subhanahu wata`ala, daripada yang seperti perbuatan-perbuatan ini, yang sentiasa menabur fitnah dalam kalangan muslimin.UFB :

هي ثلاثة أقسام، هذه؟

Ia tiga bahagian, yang ini?SWAZ :
نعم، نعم، نعم

Ya, ya, yaUFB:
يعني يجوز؟

Boleh?


SWAZ:

يجوز هذ يجوز،

Boleh, ini bolehSWAZ:

تسمية، نحن، أي لماذا، ما فيها شيء، لا نقول، ذوات، وأنما الذات واحدة،

وهذه الأسماء، لله الأسماء الحسنى فادعوه بها، وهذه صفات ، الأسماء

والصفات كلها لله...

Penamaan, kita, iaitu kenapa, tiada padanya apa-apa, kita tidak kata, banyak zat, tetapi Zat yang Satu. Dan nama-nama ini, dan sifat-sifat ini, nama-nama dan sifat-sifat, semuanya kepunyaan Allah.UFB:

ألوهية، ربوبية، وغيرها

Uluhiyyah, Rububiyyah dan selainnya


SWAZ:

نعم، نعم...

Ya, ya…
SUMBER TERJEMAHAN : http://al-fikrah.net/Forums/viewtopic/p=190907.html#190907

rujukan

No comments:

Post a Comment